Πέμπτη 31 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΣΟΒΙΕΤ


Την άνοιξη και το καλοκαίρι του 1990 στη Σοβιετική Ένωση άρχισε να γίνεται η λεγόμενη «παρέλαση των ανεξαρτησιών», στη διάρκεια της οποίας οι δημοκρατίες της Βαλτικής και στη συνέχεια και  άλλες δημοκρατίες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, ψήφισαν τη Διακήρυξη της εθνικής ανεξαρτησίας, με την οποία αμφισβήτησαν την υπεροχή της σοβιετικής νομοθεσίας έναντι της νομοθεσίας των Δημοκρατιών.
Τα φαινόμενα  ραγδαίας κατάρρευσης της χώρας που άρχισαν να παρατηρούνται, ανάγκασαν την ηγεσία της χώρας της οποίας ηγείτο ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, να προσφύγει στην διεξαγωγή δημοψηφίσματος, με το οποίο οι πολίτες θα αποφάσιζαν αν θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει η όχι, η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών.
Στις 17 Μαρτίου του 1991, διεξήχθη το μοναδικό στην εβδομηκονταετή ιστορία της Σοβιετικής Ένωσης δημοψήφισμα.

Το ερώτημα στο οποίο καλούντο να απαντήσουν οι   πολίτες, ήταν το ακόλουθο: «Πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να συνεχίσει να υπάρχει η Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών ως μια ανανεωμένη ομοσπονδία ισότιμων και κυρίαρχων Δημοκρατιών, η οποία θα εγγυάται  πλήρως τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ατόμου, ανεξαρτήτως εθνικότητας;».
Η ψηφοφορία διεξήχθη σε εννέα Δημοκρατίες. Στη Ρωσική Ομοσπονδία, την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Ουζμπεκιστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Αζερμπαϊτζάν.
Στις Δημοκρατίες της Λιθουανίας, της Εσθονίας, της Λετονίας, της Γεωργίας, της Μολδαβίας, και της Αρμενίας, η οποία διακήρυξαν την ανεξαρτησία τους, ή τη μετάβαση τους στην ανεξαρτησία, δεν έγινε το δημοψήφισμα.
Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή από τα σχεδόν 150 εκατομμύρια ψηφισάντων, υπέρ του «Ναι», ψήφισαν  113.512. 812 ψηφοφόροι ή το  76,4%, ενώ υπέρ του «Όχι» ψήφισαν 32.303.977 ψηφοφόροι ή, το 21,7%.
Η υπογραφή της Συνθήκης για την Ένωση, που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Αυγούστου 1991, ματαιώθηκε, εξαιτίας της απόπειρας πραξικοπήματος που έγινε. Η Διακήρυξη που υπεγράφη στις 8 Δεκεμβρίου 1991 στην «Μπελοβέσκαγια Πούσα» (σ.σ. της Λευκορωσίας) που προέβλεπε την σύσταση της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), οδήγησε και στην κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Στις 30 Δεκεμβρίου του 1991, ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ,  ο πρώτος και τελευταίος πρόεδρος της ΕΣΣΔ, υπέβαλε την παραίτηση του.  

--------------------
Αντιγραφή  απο  
http://greece-russia2016.gr/politics/20160318/302176.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου